بوتیک کلاب کیانا
ایران، شیراز
1401
کارفرما
کیانا احمددخت
تایپولوژی
ورزشی، طراحی داخلی
متراژ (متر مربع)
93 مترمربع
وضعیت
ساخته شده
این کلاب، حاصل بازسازی یک واحد آپارتمان اداری 93 متری به یک کلاب خصوصی ویژه بانوان است که میزبان هشت ورزشکار و یک مربی در ساعات به خصوصی از روز می باشد.
فضاهای ورزشی و کلوپهای بدنسازی معمولاً شامل مجموعهای از ریزعملکردها هستند که چیدمان و سلسله مراتب آنها تأثیر زیادی بر عملکرد کلی مجموعه دارد و به ایجاد حس تعلق در کاربران کمک میکند. در باشگاههایی که کلاسهای گروهی برگزار میشود، اهمیت فضاهای مختلف، بهویژه فضاهای خدماتی مانند رختکن، به دلیل ورود و خروج همزمان کاربران در ساعات معین، بیشتر میشود. یکی از چالشهای اصلی این پروژه، محدودیت فضاهای خدماتی و ورزشی در آپارتمانی بود که به گروه معماری ارائه شد.
تلاش شد تا فضاهای خدماتی مانند کافه، رختکن، میز آرایش و سرویس بهداشتی بدون استفاده از دیوارهای جداکننده تفکیک شوند. بدین ترتیب، فضای اصلی اتاقها و سالن به یک محوطه ورزشی تبدیل شد و فضاهای آشپزخانه و راهروها به محوطهای برای رختکن، کافه و سرویسهای بهداشتی اختصاص یافت. این طراحی به گونهای انجام شد که ضمن حفظ یکپارچگی فضاها، کارایی و راحتی استفاده از فضاهای مختلف افزایش یابد.
باشگاههای بدنسازی معمولاً با دیوارههای پوشیده از آینه به شکل جعبههای آینهای طراحی میشوند. در این پروژه، به جای استفاده از این روش سنتی، آینهها به طور خلاقانه «unroll» شده و به دیوارهای شفاف و جداکننده تبدیل شدند که فضای ورزشی را از فضای خدماتی تفکیک میکند. با وجود این تفکیک، به دلیل محدودیت فضای موجود، این دو بخش کاملاً از هم جدا نشده و تعامل بین آنها حفظ شده است. پس از ایجاد این دیوار جداکننده، دو تغییر عمده در آن اعمال شد: نخست، دیوار آینهدار که معمولاً تنها از یک طرف آینه دارد، به باکسهایی تبدیل شد که چهار طرف آنها پوشیده از آینه است و با فاصله از یکدیگر قرار گرفتهاند تا کاربران بتوانند به صورت گالریوار در اطراف آنها حرکت کنند. این تغییر باعث شد که آینههایی که معمولاً به عنوان عنصر پسزمینه عمل میکردند، به یک سوژه بصری تبدیل شوند و به شکلی هماهنگ فضای ورزشی و خدماتی را از یکدیگر جدا کنند. دوم، برای جلوگیری از اختلال در تصویر به دلیل شکستها و توازیهای نورفیزیکی، از آینههای تیرهتر استفاده شد تا تصویر به طور واضح باقی بماند.
تیم طراحی در این پروژه با هدف حفظ تمرکز بر دیوارهای آینهای و رنگ لباسهای ورزشی که هر کدام بازیگری از رنگ در محیط هستند، تلاش کرد تا با سادهسازی کف، سقف و نورپردازی، توجه مخاطب را به سایر عناصر جلب نکند. بنابراین، از کفپوش گرانول بدون خط و نورپردازی متناسب با ستونهای دیوار پارتیشنی و تجهیزات ورزشی استفاده شد. همچنین، رنگ تجهیزات و MDFها بهطور هماهنگ با رنگ غالب محیط انتخاب گردید تا فضای کلی به شکلی منسجم و هماهنگ باقی بماند. در این راستا، حتی برای انتخاب بخشهای تبلیغاتی و شعارهای انگیزشی که معمولاً در باشگاهها استفاده میشود، طراحی به گونهای انجام شد که کلوپ ورزشی بهعنوان یک فضای ورزشی ساده و کاربردی باقی بماند.
جداره رو به خیابان که معمولاً در باشگاههای بدنسازی پوشیده میشود، به فضایی تبدیل شد که برای نوشیدن مکمل ورزشی یا قهوه عصرگاهی طراحی شده است و فضای سبز به زیبایی آن را تزیین کرده است.
طراح اصلی
مجتبی هوشنگیان شیرازی
همکار طراحی
مهسا پاک شیر
مجری
پوران کاظمی
مدلسازی و پرزانته
مهسا پاک شیر
فاطمه شعبانی
عکاس
آرش اختران