باشگاه بدنسازی راک
ایران، فارس، شیراز
1398
کارفرما
احمد یوسفی
مهدی حسن زاده
دسته بندی
ورزشی، بازسازی، طراحی داخلی
وضعیت
ساخته شده
این پروژه با هدف بازتعریف تجربه فضایی در باشگاههای تراز زیرزمین و ایجاد محیطی فراتر از محدودیتهای رایج این گونه فضاها طراحی شده است. این پروژه، با تمرکز بر نور، فرم و گرافیک محیطی، فضایی پویا، روشن و متمایز ارائه میدهد که حس تحرک، پویایی و آرامش را به کاربران القا میکند.
بدنه ها و صفحات افقی کف و سقف بهعنوان عناصر کلیدی نقش مهمی در تعریف ساختار بصری فضا ایفا کردهاند و بستری مناسب برای نورپردازی و تنظیم دیدها فراهم نمودهاند. سقف تیرچه و فوم و تاسیسات که در بازسازی به صورت اکسپوز درآمده اند، با رنگ تیره و کفسازی با رنگ روشن بهطور هماهنگ طراحی شده تا حس عمق دید افقی را تقویت کرده و ارتباط بصری میان این دو صفحه را برجسته کند. خطوط ممتد افقی که در طراحی بدنهها بهکار رفتهاند، علاوه بر ایجاد حس پیوستگی فضایی و عمق، جریان و حرکت را در فضا به تصویر میکشند. این خطوط در مسیر خود گاه آینهها را دربرمیگیرند و در برخی نواحی با نورپردازی نواری جایگزین میشوند که ارتباط بصری میان بخشهای مختلف را تسهیل کرده و حس حرکت و جریان در باشگاه را تقویت میکنند. همچنین، در بخشهایی مانند کافه، رختکن و کاشیکاری سرویسهای بهداشتی از رنگهای تیره استفاده شده است تا عمق بصری را افزایش دهد. ترکیب این طراحی با نورپردازی مناسب در سرویسهای بهداشتی، آرامش و ریکاوری روانی ورزشکاران را پس از تمرینهای پرتنش تسهیل میکند.
نورپردازی فضا از دو نوع لایتباکس تشکیل شده است: نوارهای باریک نوری که به شکل خطوط ممتد یا حلقههای توخالی طراحی شدهاند و صفحات گسترده نورانی با دیفیوزرهایی که نور را به طور یکنواخت توزیع میکنند. این سیستم، علاوه بر تامین روشنایی کافی، از خستگی و خیرگی چشم جلوگیری کرده و تجربهای بصری دلپذیر برای ورزشکاران ایجاد میکند. فضای نصب این تجهیزات نوری بهعنوان واسطهای میان سقف اکسپوز و کف باشگاه عمل کرده و ضمن تعریف بصری فضا، به تقویت حس پویایی و ایجاد تعامل در محیط کمک میکند.
برای تکمیل تجربه فضایی باشگاه، این پروژه بهدقت از گرافیک محیطی و فرمهای فضایی بهطور هدفمند استفاده کرده است تا زیباییشناسی و معنا در طراحی بههم پیوند بخورد. فرمهای غیرهندسی و چتریشکل که ستونها را بهعنوان حاملان صفحات نورانی در بر گرفتهاند، نهتنها از منظر سازهای بهعنوان عناصر غیرمتحرک باقی نمیمانند، بلکه بهشیوهای نمادین به تقویت ارتباط میان فضای داخلی باشگاه و آسمان کمک میکنند. این طراحی بهگونهای است که لوسترهای سفید با نور گسترده آفتابی، توجه ناخودآگاه ورزشکاران را به نورگیر سقفی هدایت میکنند و بهطور بصری ارتباطی میان فضای مکانیکی سقف و کف باشگاه ایجاد میشود. در این فضا، یک زنجیره توخالی و بزرگ از فرمهای غیرهندسی به نمایش گذاشته شده که در راستای این طراحی نمادین، نهتنها ترکیبی از زیبایی و معنا را به تصویر میکشد، بلکه به فضاسازی و احساس حرکت و دگرگونی در محیط نیز کمک میکند.
گرافیک محیطی نیز به گونهای طراحی شده که هر پوستر و عنصر بصری پیام مشخصی به مخاطب منتقل کند. برای مثال، تصاویری از ماشینهایی که خروجی آنها تجهیزات ورزشی یا ورزشکار هستند، مفهومی نمادین از فرآیند تبدیل تلاش به پیشرفت را نشان میدهند. نگاه کاراکترهای سورئال در این آثار، توجه مخاطب را به بخشهای خاصی از محیط جلب کرده و جدارهها را به عناصری زنده و فعال تبدیل کرده است.
متریالهای استفادهشده نیز با دقت انتخاب شدهاند تا عملکرد و زیباییشناسی را همزمان تامین کنند. از پلیاورتان مات در کف برای جلوگیری از انعکاس نور و دیفیوزرها در لایتباکسها برای توزیع نور، تا چوب و MDF برای گرما بخشیدن به فضا و بتن اکسپوز مجوف (سخت) و بتن اکسپوز نرم برای القای حس تلاش و حرکت، همه جزئیات به دقت در نظر گرفته شدهاند. رنگ آبی نیز به عنوان عنصری متعادلکننده، حس آرامش را به فضا افزوده است.
فضاهای خدماتی مانند رختکن، سرویسهای بهداشتی و کافه، جدا از سالن ورزشی طراحی شدهاند تا حرکت کاربران را تسهیل کرده و خللی در بخش تمرینات ایجاد نشود. در بخش بانوان، علاوه بر استودیوی ورزشهای گروهی مانند ایروبیک و کراسفیت، فضاهایی برای مربیان و عکاسی در نظر گرفته شده است. در طراحی نورگیرهای این بخش نیز، از پوسترهای ورزشی با قابلیت عبور نور استفاده شده که علاوه بر حفظ حریم خصوصی، با طراحی داخلی هماهنگ است.
با توجه به موقعیت باشگاه در طبقه زیرزمین، چالشهای مرتبط با تأمین هوای تازه با استفاده از داکت اسپلیتها و سانتریفیوژهای با ظرفیت بالا بهطور مؤثر برطرف شده است. این سیستمها ضمن تأمین جریان مداوم هوای تازه برای فضاهای عمومی و سرویسهای بهداشتی، دمای محیط را در تمام فصول سال تنظیم میکنند و شرایطی مطلوب و پایدار را برای کاربران فراهم میسازند.
باشگاه بدنسازی راک، با تلفیق دقیق طراحی معماری، نورپردازی و گرافیک محیطی، تجربهای فراتر از یک فضای ورزشی معمولی ارائه میدهد و مفاهیمی همچون تلاش، حرکت و نوآوری را به ذهن کاربران القا میکند.
طراح اصلی
مجتبی هوشنگیان شیرازی
همکار طراحی
رخساره شکیبایی
کسری خواجه ای
مجری
مسعود هوشنگیان شیرازی
سرپرست کارگاه
پویا شاهوران
ترسیم
الهه قائدی
علیرضا ادیبی
پرزانته
رخساره شکیبایی
عکاس
آرش اختران
گرافیست
علی آزادی
نقاش
ریحانه عظیمی